Izvor: www.pressonline.rs
Saveti u vezi sa ishranom su poput modnih hirova – Äas se preporuÄuje ovo, Äas ono. Na kraju viÅ¡e nemate pojma da li vas neka hrana truje ili je najbolje Å¡to ste mogli da pojedete. Zato prenosimo bitne savete koji nikada ne izlaze iz mode, a koje bi vam profesionalci skupo naplatili.
Sakrijte svoju slabost
Ako je vidite, normalno je da ćete želeti da je pojedete. To važi za mnoge stvari u životu, a naroÄito za hranu. Ako je hrana izvor vaÅ¡e slabosti, bilo da se radi o grickalicama ili drugoj hrani koju možete da prekomerno da konzumirate – važno je odložiti je na sigurno mesto, van vidokruga. TakoÄ‘e je delotvorno ako ‘zabranjenu’ hranu i poslastice spakujete u neprozirnu ambalažu.
Vodite se pravilom ’10 odsto’
Za svakih 10 grama ugljenih hidrata, unesite bar jedan gram vlakana. ZaÅ¡to baÅ¡ 10 posto? Zato Å¡to je to razmera u neobraÄ‘enim, prirodnim zrnima. Za zdravu ishranu važni su i ugljeni hidrati i vlakna, ali vlakna su vrlo Äesto zanemarena u industrijski obraÄ‘enoj hrani.
Raznoliko zaÄinite hranu
Jeste li primetili da, na primer, u Mc Donald’s radnjama sva hrana ima isti miris? To nije sluÄajnost već taktika kojom se mnogi vlasnici prehrambenih lanaca koriste kako bi vas naveli da konzumirate viÅ¡e kalorija. Ali, istraživanja pokazuju da raznoliki zaÄini (koji nisu so) mogu hrani da daju bogatu aromu, Å¡to će uzrokovati unoÅ¡enje manje kalorija.
Hladna testenina
Jeste li znali da ćete se manje ugojiti ako testeninu pre konzumiranja jednostavno stavite u frižider? Pad temperature menja strukturu testenine pa će telo morati viÅ¡e da se potrudi kako bi je svarilo. Hladna testenina je po strukturi sliÄnija pasulju, graÅ¡ku i zobi, koji se vare tek u debelom crevu. Podgrevanje testenine uniÅ¡tava ovaj efekat.
Prigušite svetla
Istraživanje objavljeno u magazinu “Psychological Reports†pokazalo je da ljudi jedu manje kada su u svetla priguÅ¡ena nego kada su u proseÄno osvetljenom restoranu. ZakljuÄili su da se pojede oko 175 kalorija manje po obroku, Å¡to se svakako nataloži tokom godina.
Jedite voće umesto da ga pijete
Voćni sokovi puni Å¡ećera su vrlo nezdravi jer je razmera konzumiranih Å¡ećera i zdravih materija jako nepovoljna za naÅ¡ organizam. Voćni sokovi mogu da povećaju rizik od dobijanja dijabetesa, ali jedenje voćki kao Å¡to su jabuke, grožđe ili borovnice mogu da smanje taj rizik za Äak 23 odsto!
Jedite pre obroka
Supa, predjelo ili Äak obiÄna voćka pre glavnog jela mogu da smanje ukupan broj kalorija koje konzumirate u jednom obroku za Äak 20 odsto. Ako to radite za samo jedan obrok dnevno, godiÅ¡nje možete da smrÅ¡ate Äak 10 kilograma.
Kupujte gotovinom
Istraživanja su pokazala da su ljudi skloniji kupovanju nezdrave hrane i slatkiÅ¡a kada plaćaju karticom. Iako ovaj podatak možda jednostavno govori o finansijskom stanju potroÅ¡aÄa, svakako probajte sledeći put da kupite hranu gotovinom.
Pijte vodu
Često se naglašava koliko je važno konzumirati dovoljno vode jer je voda bitna za sve telesne funkcije, a jedna od njih je i metabolizam. Unošenje oko 1,5 litra vode dnevno poboljšava metabolizam i može da doprinese sagorevanju dodatnih 17.400 kalorija godišnje.
Ako ste na dijeti, napravite podsetnike
Nedavno istraživanje pokazalo je da oni koji pokušavaju da smršaju imaju više uspeha ako se svakodnevno podsećaju svojih ciljeva. Bilo da sebi postavljaju alarme ili šalju poruke o tome koliko kalorija smeju da unesu, izgleda da oni koji stalno sebe podsećaju na svoj cilj imaju više uspeha u njegovom ostvarenju.