Izvor: www.trudnoca.rs
O zdravoj i pravilnoj ishrani tokom trudnoće razgovarali smo sa Ankicom Simić, diplomiranim nutricionistom dijetetiÄarom.
Trudnoca.rs: Da li je trudnicama neophodan poseban režim ishrane? Ukoliko da, zbog Äega?
Ankica Simić, nutricionista dijetetiÄar: Trudnice ne moraju imati poseban režim ishrane ukoliko su zdrave ali moraju voditi raÄuna o zdravoj ishrani.
Trudnoca.rs: Od Äega treba da se sastoji jelovnik zdrave trudnice? Koje namirnice su zdrave? Koje namirnice treba izbegavati?
Ankica Simić, nutricionista dijetetiÄar: Tokom trudnoće se ne preporuÄuje unos alkohola, gaziranih pića, nekih biljnih Äajeva, suhomesnatih proizvoda, nekih vrsta riba, Å¡koljki, sirovih jaja, previÅ¡e posoljena, masna i zaÄinjena jela, preterani unos slatkiÅ¡a i Å¡ećera, kafe preko 2 male Å¡oljice na dan, pomoćna lekovita sredstva i lekovi bez preporuke lekara. PreporuÄuje se unos teÄnosti i vode od najmanje 2 litra dnevno, mleka i mleÄnih proizvoda (oko pola litre- odnosi se na jogurt i mleko), dosta povrća, voća, mesa svakodnevno oko 50-100 g kuvano ili peÄeno, hleb Å¡to Äešće od punog zrna ili crni, bez prevelike koliÄine peciva i testenina.
Trudnoca.rs: Da li treba paziti na poseban režim ishrane i u zavisnosti od trimestra u kojem se trudne žene nalaze?
Ankica Simić, nutricionista dijetetiÄar: KoliÄina hrane koju trudnica pojede tokom prvih 5 meseci trudnoće treba da bude ista kao i pre nje, jer se plod razvija sporo i nije potrebno korigovati energetski unos a posebno ne treba jesti za dvoje. U prva tri meseca treba posebno voditi raÄuna  da se unosi lako svarljiva hrana koja je rasporeÄ‘ena u viÅ¡e manjih obroka kako bi se smanjile muÄnine odnosno da se smanje oscilacije glukoze u krvi i da želudac nikad ne bude prazan. Tokom prvih pet meseci trudnoće dobitak težine ne bi trebao da bude veći od 3-4 kilograma a optimalno je oko 2 kilograma. Od 6-tog meseca plod poÄinje ubrzano da se razvija pa je potrebno povećati unos hrane za oko 300 kilokalorija (Å¡to odgovara koliÄini od jedne ÄaÅ¡e mleka i 2 parÄeta hleba). Dobitak težine bi trebao da bude od 1,5-3 kilograma meseÄno a u poslednjem mesecu oko 3 kilograma. Ukupan dobitak kilograma za pravilan razvoj ploda i zdravlje trudnice je najbolje da se kreće u rasponu od 10-16 kilograma a optimalno oko 12 kilograma. Premali dobitak težine može ugroziti razvoj dettea ili zdravlje majke a preveliki može doprineti pojavi poviÅ¡enog krvnog pritiska, otežati poroÄ‘aj, uzrokovati raÄ‘anje prekrupne bebe i u svakom sluÄaju otežati vraćanje uobiÄajene telesne težine posle poroÄ‘aja. Poslednja tri meseca takoÄ‘e treba unositi Å¡to lakÅ¡e svarljivu hranu, u manjim a Äestim obrocima da bi se izbegla goruÅ¡ica a poslednji obrok treba da bude najmanje 2-3 sata pre spavanja.
Trudnoca.rs: Kako treba da izgleda jelovnik trudnih žena, koje imaju problema sa hipertenzijom, dijabetesom, anemijom ili opstipacijom?
Ankica Simić, nutricionista dijetetiÄar: Jelovnik žena, koje imaju problema sa hipertenzijom i dijabetom obavezno propisuje lekar isto kao i medikamentoznu terpaiju ako je potrebna.  Ono Å¡to svaka trudnica sa sigurnošću može da uradi u preventivnom smislu je da smanji unos soli, poveća unos vode na 2 litra dnevno (to smanjuje otoke i mogućnost nastanka poviÅ¡enog pritiska), za prevenciju dijabeta da izbegava slatkiÅ¡e i unos Äistog Å¡ećera, od ugljenohidratnih namirnica da unosi proizvode od crnog i integralnog brasna i Å¡to manje proizvoda od belog braÅ¡na.
Trudnice koje pate od anemije takoÄ‘e se moraju obratiti lekaru za terapiju a u jelovniku treba da svakodnevno unose najmanje 50-100 g  crvenog, Å¡to manje masnog mesa, dosta lisnatog zelenog povrća (blitva, spanać) najmanje jednom do dva puta nedeljno, džigerica je u sluÄaju anemije dozvoljena jednom nedeljno, od voća treba Äešće uzimati ono sa crvenom i narandžastom bojom-jagode, kupine, borovnice, kajsije, breskve itd. Za prevenciju opstipacije neophodan je dovoljan unos teÄnosti i puno svežeg povrća i voća.
Razgovor sa Ankicom Simić, nutricionistom dijetetiÄarom pripremila je SvetluÅ¡a Surova,